mutfak dolabı yaptırırken nelere dikkat edilmelidir. - Dekorevi Mutfak mutfak dolabı yaptırırken nelere dikkat edilmelidir. - Dekorevi Mutfak
Menü

mutfak dolabı yaptırırken nelere dikkat edilmelidir.

Mart 21, 2018 - BLOG, Blog, Hizmet Bölgelerimiz, Hizmetlerimiz
mutfak dolabı yaptırırken nelere dikkat edilmelidir.

Mutfak Dolabı yaptırırken öncelikle vermeniz gereken karar dolaplarınızın ve mutfak tezgâhınızın yapımında hangi malzemenin kullanılacağıdır. Dolapların ana gövdelerinde ve kapak kısımlarında farklı malzemeler kullanılabilir gövdede kullanılabilecek en kaliteli malzeme MDF malzemesidir.

MDF İngilizce Medium-Density- Fibreboard kelimelerinin baş harflerinden oluşur.

Türkçe’ye orta yoğunluklu odun lifi plakası olarak çevrilebilir. MDF odun liflerinin, sıcakta sertleşen sentetik reçine yapıştırıcılar ile karıştırılıp preslenmesi sonucu elde edilir. MDF plakalrın üzerinin teknolojik emprenye makineleriyle melamin reçinesi ve tutkal emdirilerek yanmaz ve su geçirmez
hale gelen dekor kâğıdı ile kaplanmasıyla elde edilen malzemeye MDF Lam denir. Sunta ise basit odun parçalarının sentetik reçinelerle preslenmesi ile elde edilen daha basit bir malzemedir. Ekonomik açıdan daha uygun olması nedeniyle mutfak gövdelerinde sıklıkla Sunta malzeme kullanılır.

Bu iki malzemeden hangisi daha iyidir derseniz, eğer dolaplarınızı hiç suyla temas ettirmeden kullanacaksanız görüntü açısından ikisi arasında bir fark yoktur. Çünki ikisi de aynı malzeme ile kaplanabilmekte ve estetik açsından daha iyi görünmeleri sağlanabilmektedir. Fakat mutfak gibi suyla sürekli muhatap bir alanda suya daha dayanıklı olan MDF malzemenin kullanılması daha iyi olacaktır. Bu iki malzemeyi de tanımıyor ve nasıl ayırt edebilirim diye soruyorsanız anlatalım.

Mdf malzemenin kaplanmış yüzeylerinde görünen odunsu renkteki kısım daha pürüzsüzdür. Plakayı oluşturan parçalar talaş tozlarıdır bu nedenle daha pürüzsüz bir görüntüleri vardır. Sunta ise daha iri odun parçalarından yapıldığı için hem bu odun parçaları gözle görülür hem de yüzeyi daha pürüzülüdür.  Sunta malzeme darbelere karşı daha az dirençlidir. Mdf daha dayanıklıdır. Sunta malzeme daha hafif mdf ise daha ağırdır. Sunta malzeme fiyat açısından daha ekonomiktir.

-Mutfak dolabı fiyatları evdeki önemli maliyetlerdendir. Bu nedenle mutfak dolabı seçerken geri dönülmesi pahalı bir seçim yapacağınızı unutmayınız.

– Ucuz mutfak dolabı yerine, bütçenizin izin verdiği en kaliteli mutfak dolabını hedeflemelisiniz.

Mutfak Dolabının Özelliklerini Kendiniz Belirleyecekseniz;

– Öncelikle mutfakta bulunmasını istediğiniz elektrikli eşyaların bir listesini yapmalısınız (çok önemli). (Buzdolabı, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, fırın,mikrodalga, TV, Mutfak robotu, ev telefonu gibi.)

-Yaptığınız listedeki eşyalardan hangilerinin, mutfak dolabı içerisinde gömmeli (ankastre)dediğimiz şekilde yer alacağını belirlemelisiniz.

– Mutfak dolabını projelendirirken küçük bir televizyonu da dolabın içine gömmeli olarak yerleştirmeyi unutmamalısınız. Mutfakta TV olması, yemek hazırlama süresini eğlenceli hale getirebilir.

– Mutfak dolabını projelendirirken, buzdolabı kapağının açılış yönünü de göz önünde bulundurmalısınız. Aksi halde, buzdolabı kapağının açılış yönünü değiştirmek zorunda kalırsınız.

– Mutfak Dolabını Projelendirdiniz (yani hangi mutfak malzemelerinin dolabın içine gömüleceğini belirlediniz). Sıra, mutfağın yeni dolaba hazırlanmasına geldi. Yeni bir mutfak dolabı mutfak da, yeni bir su tesisatı ve elektrik tesisatı demektir. Mutfak dolabı yaptırmadan önce dolabın projesine göre, yeni bir elektrik ve su tesisatı mutfağa döşetmeniz gerekeceğinden, ustaları bulma sıkıntısı da size düşer. Oysaki; mutfak dolabını yapan firma yada ustalar zaten elektrik ve su tesisatı  ustaları ile birlikte çalıştıklarından, her şey dahil olarak anlaşırsanız tüm bu ustaları kendileri temin ederler. Siz sadece keyfini sürersiniz. Sizin tek tek usta bulmanızdan daha ekonomik olur. (tecrübe edilmiştir)

– Çekmecelerin ve kapakların kapanış hızı çok önemlidir. Hızlıca kapattığınızda bile, frenleme sistemi sayesinde yavaşça kapanmayı sağlayan menteşeler seçmelisiniz (çok önemli). Bu tür menteşeler dolabın ömrünü uzatır.

– Mutfak dolabının görsel yanı kapaklarıdır. Yani dıştan sadece kapaklar gözükür. Dıştan kimse içini görmez. O yüzden kapaklar görselliği verecek tek kaynaktır. En  çok tercih edilen kapaklar Akrilik kapaklardır.

Birazda malzemeler hakkında bilgi verelim.

Kapakları nasıl yaptırırsanız yaptırın gövdeleri mutlaka suntalam veya mdflam olacaktır.

Mdf nin ana malzemesi, sert ve yumuşak ağaç odunlarıdır. Odun liflerinin sıcakta sertleşen sentetik reçine yapıştırıcıları ile preslenmesi sonucunda elde edilen ahşap esaslı bir malzemedir.MDF levha üzerine, teknolojik emprenye makineleriyle melamin reçinesi ve tutkal emdirilerek yanmaz ve su geçirmez hale gelen dekor kağıdının kaplanmasıyla MDFLam elde edilir. Yani bir veya iki yüzeyinin renklendirilmiş hali.

MDF (İngilizce: Medium Density Fiberboard) yapay olarak sonradan mühendislik çalışmasıyla üretilmiş bir kompozit ahşap malzemedir. İngilizcesinden birebir çevirisi “orta yoğunluktaki lifli levha” olur. Ağaç talaşlarının yüksek yoğunlukta sıkıştırılması ile elde edilen bir çıktıdır. Suya ve ateşe karşı fazla dayanıklı değildir.

Kenar tarafından vidalamaya karşı sunta kadar dayanıklı değildir. MDF’nin hammadesi olarak değişik ağaç türleri kullanılabilmektedir. MDF üretimi Türkiye’de yoğun olarak yapılmaktadır. 2,5-30 mm arasında kalınlıklarda üretilen bu ürünler, yüzeyi emprenye edilmiş melamin kağıtla kaplanarak MDF – LAM ürünü olarak mobilya sektöründe kullanılmaktadır. MDF – LAM olarak mobilya sektöründe ağırlık olarak mutfak dolaplarının gövdesi, banyo ve diğer dolaplarda, hazır gövde olarak geniş bir yelpazede kullanılmaktadır. MDF ham olarak ağırlıklı olarak membran kapak ve lake mobilya ürünlerinde, beton kalıbı olarak ve diğer mobilya üretiminde kullanılmaktadır. MDF, Avrupa’da mutfak ve dolap üretiminde yaygın olarak kullanılmazken, Türkiye’de suntaya göre daha sağlam olduğu için yaygın olarak kullanılmaktadır. Suntaya göre binalara daha fazla ağırlık yüklemekte, üretiminde kullanılan sert tomruklar, suntaya göre daha fazla ağaç kullanımına yol açtığından çevreye daha fazla
zarar vermektedir.

Dikkatli bir şekilde okudu iseniz şu kelimeyi görmüş olmalısınız “Kenar tarafından vidalamaya karşı sunta kadar dayanıklı değildir” Mdf vidalama esnasında sunta’dan daha sert olduğu için patlama yapmaktadır. bu nedenle ağar yükler altında birleşme noktalarından ayrılmalara neden olmaktadır. Bu durumu önlemek için vidalama yapılmadan önce matkap ile vida yuvası açılması ve daha sonra vidalanması daha sağlıklı olmaktadır, bu işlem gövdesi Mdflam mutfaklar için hayati önem taşımaktadır.

Sunta ise: Vasıfsız, ince çaplı odunların hammadde olarak kullanıldığı, birinci sınıf keresteye alternatif olarak üretilen ahşap plakadır. Mdf de olduğu gibi üzerine dekor kağıdının kaplanmasıyla renklendirilmiş haline suntalam denir.

Sunta (Yonga levha – CHİPBOARD) odun talaşının belli kimyasal birleştiriciler ile karıştırılarak preslenmesi sonucu elde edilen levhadır. Mobilya sanayinde sıkça kullanılır. Belirli standartlar dahilinde çeşitli kalınlıklarda üretilir. Suya ve yanmaya karşı dayanımı yoktur. Çeşitli kalitelerde üretilir ve darbe dayanımı kalitesine göre değişir. Vasıfsız, ince çaplı odunların hammadde olarak kullanıldığı, birinci sınıf keresteye alternatif olarak üretilen ahşap plakadır. Odunlar, yongalama makinelerinde küçük parçalara bölünür. Kurutma fırınında belli bir nem oranına indirilir ve eleme işleminden sonra, tutkalla karıştırılır. Alt, orta ve üst olmak üzere, tabakalar halinde serilir. Belirli bir sıcaklık ve basınç altında preslenen malzeme, tutkalın reaksiyona girmesi ile, ‘masif’ bir malzeme haline gelir. Daha sonra zımparalanan levhalar, bekletildikten sonra, tüketime sunulur. Vidalama olayında Mdf gibi sunta’da ayrılma olmaz istenildiği gibi vidalama işlemi yapılabilir. Mdflam mı yoksa suntalam mı yaptıralım derseniz su aldırmamanız gerekir yoksa su aldıktan sonra sunta 8mm kabarırsa mdf 4mm kabaracaktır.

Bir mutfağın kullanışlı olmasın dan bizim anladığımız mutfakta her şeye kolay ulaşılması ve her şeyin elinizin altında olmasıdır. Bizce alt dolap modüllerinde normal kapaklı modül yerine çekmece kullanılmaya başlanması mutfak dolabındaki fonksiyonelliği arttırmaktadır. Düşünün bir ev hanımı gün içerisinde mutfakta tezgâh altı dolaplarından kaç kere eğilim bir eşya almaktadır. Tezgâh altı dolapları yerine komple çekmeceli dolap yapmak mutfak dolabını çok kullanışlı hale getirir.

Gövde Kapak İlişkisi

Mutfak dolaplarında yıllardır gövde rengi ile kapak rengini aynı renk yapmaya çalışıyoruz. 90’lı yıllar ve daha öncesinde mobilya kapakları ve dolap gövdeleri aynı malzemeden yapılırdı. Müşterinin isteğine cilalı veya lake boyalı tercih edilirdi böylece gövde rengi ile kapak rengi aynı olduğu olabiliyordu. Fakat 2000’li yıllardan sonra teknolojideki gelişmelere bağlı olarak yeni malzemeler üretilmeye başladı artık mobilyalar da özelliklede banyo dolap’larında ve mutfak dolap’larında değişik kapak sistemleri kullanılmaya başlandı. Şuan mobilya piyasasında kullanılan kapak çeşitleri;

Akrilik Kapak;
Membran Kapak;
Laminat Kapak;
Lake Kapak;
Cam Kaplamalı Kapak;
Kullanılmaktadır.

Yukarıdaki kapak çeşitleri ismini yüzey kaplamasının çeşidinden almaktadır. Fakat gövde malzemesi melamin denilen bir kaplama ile renklendirildiği için kapak rengi ile gövde rengi aynı olamaz. Bu sebepten dolayı çıkan renk karmaşasını mobilya üreticileri gövde rengini krem ve ya beyaz kullanarak aşmaya çalışırlar. Mobilyalar da ve mutfak dolapların da sadece görünen yerler kapak malzemesinden yapılır kalan modüller melamin kaplamalı yonga levhadan veya melamin kaplamalı mdflamdan yapılır. Yıllar sonra dolabınıza gözünüz çok alışabilir ve eskidiğini düşünürseniz sadece kapaklarını değiştirerek yeni bir mutfak dolabına sahip olabilirsiniz.

Yazışmaya başla
💬 Merhaba nasıl yardımcı olabilirim?
Merhaba 👋
Tüm sorularınız için buradayım.